Cfd trading is iets anders dan het kopen en verkopen van aandelen. Bij cfd trading kun je bijvoorbeeld ook op dalende koersen inspelen (op short gaan) en cfd’s kun je afsluiten op vrijwel alle beleggingsinstrumenten. Denk aan aandelen, maar ook aan grondstoffen, cryptovaluta, beursindexen of vreemde valuta.

Dankzij de hefbomen is er veel geld te verdienen met cfd’s. Maar je kunt net zo gemakkelijk je inleg verliezen.

Wil jij weten of jij geschikt bent voor cfd trading? Lees deze 6 kenmerken van cfd traders en je weet het!

In een notendop: contract for difference biedt kansen en kent risico’s

Wat voor beleggen geldt, geldt ook voor cfd trading. Er zijn kansen op winst, maar er zijn net zo goed risico s aan verbonden.

Cfd traders die goed met risico om kunnen gaan en de tijd en moeite nemen de markt te analyseren, kunnen veel winst maken met contracts for difference. Maar deze cfd traders zijn zich ook maar al te goed bewust van de risico om hun inleg te verliezen.

Veel mensen stappen in cfd trading zonder kennis van zaken te hebben. We adviseren je dan ook om je goed voor te bereiden voor je echt begint. In dit artikel kun je aan de hand van 5 factoren bepalen of jij geschikt bent om in cfd te gaan traden.

 

5 kenmerken van cfd traders

Hieronder bespreken we de 5 kenmerken die doorgewinterde cfd traders gemeen hebben. Hoe zit dat bij jou?

 

#1 Je kunt tegen stress

Wie aandelen koopt, doet dit vaak op lange termijn. Bij cfd trading is die termijn doorgaans korter. Je zal zien dat de prijzen op en neer gaan. Bij een koers in de tegengestelde richting van het contract dat je hebt afgesloten (je sloot bijvoorbeeld voor short af, maar de prijs gaat omhoog) loop je het risico je inleg kwijt te raken. De stress die daarbij komt kijken moet je aankunnen. De koers kan namelijk net zo snel weer keren en voor jou de goede kant op gaan en tot winst leiden.

 

#2 Je kunt emoties uitzetten

Sentiment is niet handig als je aan het beleggen bent. Als het goed is heb je een doel voor ogen en moet je af en toe wat stress incasseren. Beleggers die hun emoties kunnen uitzetten als ze aan het traden zijn malen niet om tegenvallende koersen. Ze wachten net zolang tot de koersen weer de goede kant opgaan. Het laatste wat ze zullen doen is, vanuit emotie, alsnog hun positie tegen verlies verkopen.

 

#3 Je bent analytisch ingesteld

Niemand heeft een kristallen bol, want dan zouden er heel wat meer miljonairs rondlopen. Maar als je analytisch bent ingesteld en goed kunt kijken naar koersen, het nieuws goed volgt en logisch nadenkt, kun je vrij ver komen. Wanneer je een technische of fundamentele analyse kunt maken, zijn dat alleen maar pré’s.

 

#4 Je bent niet bang voor rode cijfers

Rode cijfers op de beurs staan meestal voor verlies. Jij als cfd trader vindt dat niet erg, want een cfd kun je ook op short (verlies) afsluiten. Jij bent in staat om rode cijfers naar je hand te zetten. Waar de bedrijven in kwestie verlies draaien, profiteer jij van het koersverschil (onthoud dat je ook kan verliezen!).

 

#5 Je hebt een ijzeren discipline

Afspraak is afspraak, maar veiligheid boven alles. Als je over genoeg discipline beschikt kun je een stoploss instellen bij bijvoorbeeld 25% verlies van je inleg. Je weet dan dat je met een gerust hart de koersen af kunt wachten. In het ergste geval verlies je 25% van je inleg en maak je geen winst. Dat is altijd nog beter dan je hele inleg verliezen, toch?

Waar het bij discipline op neerkomt is dat je een plan voor jezelf hebt. En je daaraan houdt.

 

#6 Je leert van je fouten

Tot slot leert de cfd trader altijd van zijn of haar fouten. Zeker gezien punt 5 (discipline) is het goed om na elke trade na te gaan wat goed ging en wat beter kon. Op die manier schaaf je je plan bij tot het ijzersterk is.

 

Neem de tijd om cfd trader te worden

Je wordt geen goede cfd trader van de ene op de andere dag. Daar is tijd voor nodig, maar vooral ervaring. Je kunt bij Plus500 gebruik maken van een gratis demo om met virtueel geld te traden. Maar wanneer je met echt geld aan de slag gaat en verlies maakt, moet je dat vooral zien als lesgeld. Kijk naar punt 6 van deze lijst en bepaal voor jezelf waar het misging. Als je in staat bent daar iets aan te doen, zal je merken dat je snel een sterke cfd trader wordt.