Door middel van een olieprijs CFD kun je inspelen op zowel de dalende als de stijgende koersen van olie. Daarmee is een contract for difference (CFD) een zeer geliefd beleggingsinstrument bij beleggers die willen speculeren op de olieprijs, of deze nu daalt of stijgt.

Hoe wordt de olieprijs bepaald? Hoe kun je een CFD op olie afsluiten? Wat zijn de voordelen en welke risico’s kent de CFD handel in olieprijs? In dit artikel krijg je het antwoord op die vragen.

Olie

Aardolie wordt gewonnen uit de grond. Veel olievelden bevinden zich in de Arabische wereld, zoals Saoedi-Arabië en Koeweit, maar ook Rusland en Canada staan bekend om hun rijke olievelden. Middels jaknikkers wordt de olie uit de grond geboord en via pijpen naar raffinaderijen verscheept. In die raffinaderijen wordt de ruwe olie verhit. Lichte deeltjes van de verhitte olie dienen vervolgens als basis voor benzine en diesel.

Olie wordt echter ook gebruikt bij het maken van medicijnen, cosmeticaproducten, plastic en bewerkingen van plastic (zoals kunststof).

 

Olieprijs

Door al haar bewerkingen is er voortdurend vraag naar olie. Dat doet wat met de olieprijs. Wanneer er veel vraag naar olie is, zal de olieprijs stijgen. Het aanbod van olie is immers gering en kent zelfs een verval. Olie is een fossiele brandstof en zal ooit opraken.

Voor beleggers is het fijn als de olieprijs stijgt.

Desondanks kan de olieprijs ook dalen. Er worden overal alternatieven gevonden voor olie, zodat men niet afhankelijk blijft van een goedje dat op zal raken. Elektrisch rijden is het meest zichtbare voorbeeld van dit moment waarin te zien is dat de wereld naarstig op zoek is naar vervangers voor olie. Ook wat duurzaamheid betreft moet olie vervangen worden.

Vervangers voor olie maakt dat de prijs kan zakken. Ook dat hoeft voor beleggers niet verkeerd te zijn. Zeker niet als je kiest voor een CFD op de olieprijs.

 

Olieprijs CFD

Een contract for difference op de olieprijs (afgekort als een olieprijs CFD) is een van de meest verhandelde CFD’s. Daarin is de enorme populariteit van olie als onderliggend goed voor een belegging terug te zien.

Wie een olieprijs CFD met hefboom afsluit, maakt met de broker een afspraak dat de prijs zal dalen of zakken binnen een bepaalde tijd. Sluit je bijvoorbeeld een CFD af met een hefboom van 1:20 op long (stijgende olieprijs), dan kun je met een inleg van € 100 voor 20 keer zoveel (€ 2.000) op olie inzetten. Stijgt de prijs vervolgens met 10%, dan win je maar liefst € 200.

Risico is er natuurlijk ook. Stel dat de prijs zakt met diezelfde 10%, dan zou je dus € 200 verlies draaien. Aangezien je € 100 had ingelegd, ben je die inleg kwijt en stopt je CFD bij een daling van 5%.

 

Voordelen van een CFD op de olieprijs

De olieprijs is zeer volatiel en dat maakt het dat er volop CFD’s zijn af te sluiten. De olieprijs is, anders dan bijvoorbeeld de prijs van tarwe of sinaasappelsap, populair onder beleggers, omdat er veel nieuws over olie naar buiten komt. Er is dus een redelijke voorspelling te doen van wat er met de olieprijs gaat gebeuren, op korte termijn. (Let wel: het is nooit met zekerheid te zeggen hoe de prijs van olie – of welk beleggingsproduct dan ook – zich zal ontwikkelen.).

Als je kennis hebt genomen van de hefbomen (leverages) kun je een CFD ook tegen grotere bedragen afsluiten. Verlies valt te beperken met een stoploss.

 

CFD op olieprijs afsluiten bij Plus500

Als je een olieprijs CFD af wil sluiten, raden we je aan de broker Plus500 op te zoeken. Deze broker biedt je namelijk eerst de kans om gratis te oefenen met een demo-account. Je krijgt dan fictief geld tot je beschikking en kunt zodoende een en ander uitproberen. Mocht je CFD op olie dan goed uitpakken en je het gevoel van handelen in CFD’s onder de knie krijgen, dan kun je besluiten om met echt geld in olie te gaan handelen.

Let wel: wie met echt geld in CFD’s handelt loopt het risico zijn inleg deels of volledig te verliezen. Zorg dat je eerst kennis hebt genomen van de werking van hefbomen en CFD’s, alvorens met echt geld te handelen. Gebruik alleen geld dat je kunt missen. Sluit geen lening af om in CFD’s te handelen.

 

* Plus500CY Ltd geautoriseerd & gereguleerd door CySEC (#250/14)

** Het Plus500-platform is alleen geschikt voor ervaren handelaren. Hoewel Plus500 een zeer gebruiksvriendelijk platform is, zijn CFD’s “complexe financiële producten”. Daarmee is het platform is niet geschikt voor beginnende/onervaren handelaren.