CFD’s (contract for difference) zijn vaker onderwerp van discussie geweest. Wie informatie zoekt over CFD beleggen kan op die discussies stuiten. In dit artikel willen we 3 grote misvattingen over cfd beleggen wegnemen. We informeren je over de discussie en leggen je uit hoe het wel zit. Zo kun jij bepalen of het handelen in contract for difference wel of niet voor jou is weggelegd.
Contract for difference
Weet je nog niet wat contract for difference betekent? Lees dan eerst ons artikel met uitleg over cfd, zodat je weet waar het in dit artikel over gaat.
Kort samengevat is een contract for difference een beleggingsinstrument, waarmee je inspeelt op de koersverschillen. Je kunt dan ook speculeren op een koersdaling. Dankzij een hefboomfunctie kun je met een kleinere inleg toch groots investeren.
Misvattingen
Sinds de jaren tachtig zijn cfd’s niet meer weg te denken bij beleggers. Sinds die tijd zijn er ook veel discussies over contract for differences geweest. Met name door het hoge risico dat beleggers lopen zijn er regelmatig nieuwe afspraken en regels gekomen. De Autoriteit Financiële Markten heeft een en ander aan banden gelegd, vooral om beleggers beter te beschermen.
Hieronder bespreken we de meest besproken misvattingen over contract for differences.
#1 CFD’s zijn frauduleus
Helaas worden contract for difference vaker in één zin genoemd met ponzi schema’s en piramidespellen. Bij een ponzifriade worden mensen opgelicht door hen een belegging aan te bieden. Het uitbetaalde geld wordt vervolgens gefinancierd uit de inleg van nieuwe beleggers. Een ponzi kun je vaak al aanvoelen, want er wordt een extreem hoog rendement belooft tegenover een veel te laag risico. Op deze manier ontstaat een soort van piramidevorm, waarbij de bovenste laag teert op de onderste laag, tot er geen onderste laag meer is. Die laag is de dupe van de ponzi en zal geen geld ontvangen.
Contract for differences zijn noch ponzi’s, noch piramidespellen. Je hebt namelijk niets met andere beleggers te maken. Bij een cfd maak je een afspraak met de broker. Daar zijn geen andere partijen bij betrokken. Je kunt winnen of verliezen.
#2 Je kunt meer geld verliezen dan je inleg
Voorheen was het risico bij een CFD veel groter dan nu, omdat de hefboom ook tegen je kon werken in die zin dat je schulden kon maken. Speculeerde je met een hefboom van 1:20 en draaide die uit op verlies? Dan was je én je inleg kwijt en moest je een deel extra bijleggen om uit de schulden te komen.
Dat risico werd niet gewaardeerd en daarom zijn er in 2018 – door onder andere de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) – nieuwe afspraken gemaakt. Sindsdien kun je niet meer geld verliezen dan je op dat moment hebt ingelegd.
Veilig handelen in CFD met demo
Ben je geïnteresseerd in CFD handel, maar vind je het spannend? We hopen met dit artikel wat zorgen te hebben weggenomen bij je. Let wel: er zijn nog altijd risico’s aan de handel in cfd verbonden. Het beste maak je kennis met deze risico’s in een veilige omgeving. Maak daarom vandaag gratis een demo-account aan bij Plus500. Hier kun je op je gemak en met fictief geld handelen in cfd’s, om te kijken wat het jou kan brengen.