Hoeveel belasting moet je betalen over cfd trading? Dat is veel gestelde vraag. Gelukkig valt het mee en hoef je niet veel belasting te betalen over je cfd trading. Uiteraard betaal je alleen belasting over je winst en dat is terug te voeren naar de vermogensbelasting.

In dit artikel leggen we je uit hoe je belasting moet betalen over winsten uit contracts for difference.

Cfd trading

Cfd trading kan zeer intensief zijn. Je kunt er geld mee verdienen, maar net zo gemakkelijk ook geld mee verliezen. Over je winsten moet je belasting betalen. Dat is niet anders dan wanneer je je geld zou hebben belegd of wanneer je er bijvoorbeeld vastgoed voor zou hebben gekocht. De winsten worden bij je vermogen opgeteld en daar zijn diverse schalen voor.

Cfd trading wordt niet zwaarder belast dan een andere vorm van beleggen.

 

Vermogensbelasting

De vermogensbelasting is een onderdeel op je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Er wordt namelijk belasting berekend over het vermogen dat je in je bezit hebt. Binnen de vermogensbelasting worden de volgende zaken meegeteld:

  • De waarde van je woning minus de schulden;
  • De waarde van eventuele extra woningen (zoals vakantiehuizen);
  • Aandelen en andere beleggingen (etf’s, obligaties, cryptovaluta);
  • Spaartegoeden

De waarde van al deze bezittingen minus je schulden wordt als uitgangspunt gebruikt door de Belastingdienst. Dat betekent dat als je huis nog niet hypotheekvrij is, je de hypotheek als schuld mag zien. Wanneer je kosten hebt, omdat je bijvoorbeeld een webwinkel runt, mag je ook die kosten aftrekken.

 

Cfd trading op vermogensbelasting

Cfd handel wordt door de Belasting gezien als een vorm van beleggen en daarom moet je je winsten opgeven. Ook wanneer je bijvoorbeeld cryptocurrencies in je bezit hebt, dien je die aan te geven op je belastingaangifte.

 

Box 3 en schijven

De Belastingdienst maakt gebruik van verschillende boxen om de uiteindelijke belasting te berekenen die je moet betalen. Inkomsten en winsten uit beleggingen vallen onder box 3. Die boxe is in 2021 voor het laatste aangepast. Het heffingsvrije vermogen ligt sindsdien op € 50.000 per persoon. Ben je samen met iemand, dan is dat dus € 100.000.

In box 3 wordt gebruik gemaakt van 3 schijven. Die schijven betalen de belasting die je moet betalen.

  • Schijf 1 is € 50.000 tot € 100.000
  • Schijf 2 is € 100.000 tot € 1.000.000
  • Schijf 3 is vanaf € 1 miljoen:

In schijf 1 betaal je geen extra belasting over inkomsten uit spaargeld. Vanaf schijf 2 is dat wel het geval. De Belastingdienst rekent 0,03% rendement over spaartegoeden. Over beleggingen wordt 5,69% berekend. Het gaat hier niet om dat percentage van het vermogen dat je op de rekening hebt staan, maar om de inkomsten die je ermee maakt.

 

Vraag advies

Wil je zeker weten dat je belastingaangifte goed wordt ingevuld en je genoeg belasting betaalt? Dan kan het raadzaam zijn om advies te vragen. Belastingadviseurs kunnen je precies vertellen wat je wel en niet moet betalen. Het is dan altijd handig om uitdraaien van je beleggingen en spaarrekeningen te hebben.

Door een belastingadviseur in te schakelen en deze eerlijk van informatie te voorzien voorkom je dat je een naheffing van de Belastingdienst krijgt of je nader moet verantwoorden.