Jarenlang waren cfd’s populair én berucht. Populair vanwege het gemak waarmee je met een initiële investering toch groots kon beleggen. Berucht omdat je veel risico liep om je geld kwijt te raken én in de schulden terecht te komen.

Gelukkig is dat nu anders. Dit zijn de geldende regels bij cfd handel met gebruik van hefbomen.

Handel in cfd’s met nieuwe regels

Sinds 1 augustus 2018 gelden er nieuwe regels wat betreft de handel in cfd’s (contracts for difference). Deze regels werden opgesteld door the European Securities and Markets Authority (ESMA), de Europese grote broer van onze AFM (Autoriteit Financiële Markten).

Dankzij deze nieuwe regels nemen de risico’s van de handel in contracts for difference iets af, zonder dat het inboet aan gemak.

 

Wat is de ESMA?

De ESMA is een Europese organisatie die een coördinerende rol heeft. Zo wisselde de ESMA informatie uit tussen landelijke toezichthouders (de AFM). Sinds 2018 mag de ESMA zich echter ook op interventies storten en daarmee heeft ze meer macht en zeggenschap gekregen. Op zich is dat niet verkeerd, want het doel van de ESMA is veiligheid en transparantie bieden aan beleggers in binnen- en buitenland.

 

De regels voor cfd trading

Omdat veel mensen zonder al teveel kennis in contract for difference zijn gedoken, werd er opvallend veel verlies gemaakt. Mensen wisten niet waar ze aan begonnen of dachten snel wat geld te kunnen verdienen zonder zich in de achtergrond van het cfd beleggen te verdiepen.

Om ervoor te zorgen dat er meer duidelijkheid is over cfd trading, zijn door de ESMA nieuwe regels opgesteld. Hieronder vatten we de belangrijkste regels voor je samen.

 

#1 Hefbomen zijn minder groot

Voorheen kon je enorme hefbomen nemen op cfd’s. Met een investering van slechts € 100 kon je bij een hefboom van 1:50 gemakkelijk voor € 5.000 beleggen in een cfd. Dat maakt de kans op verlies groot, want je bent je inleg kwijt bij € 100 en dat is slechts 2% van € 5.000. Daar zit je zo aan.

Er gelden nu maximale hefbomen voor beleggingsproducten, namelijk:

  • 1:2 op cryptocurrencies
  • 1:5 op aandelen, opties en etf’s
  • 1:20 op grondstoffen
  • 1:20 op beursindexen
  • 1:30 op foreign exchange (Forex) valutaparen

 

#2 Broker moet posities bij verlies sluiten

Een andere regel verplicht brokers ertoe om de positie van klanten te sluiten als het saldo op dreigt te raken. Zodra de waarde van de rekening tot minder dan 50% van de initiële marge daalt, moeten brokers de positie sluiten. Hiermee wordt meer verlies bij de belegger voorkomen en deze regel dient dan ook vooral ter bescherming van de belegger.

 

#3 Geen rekening meer met een negatief saldo

Om ervoor te zorgen dat beleggers geen verlies kunnen leiden en meer geld kwijt kunnen raken dan hun inleg, mogen zij nooit een negatief saldo op hun rekening hebben. Gebeurt dat wel (en maakt een belegger meer verlies dan dat er aan geld op de rekening werd gestort) is het risico voor de broker. De belegger hoeft het verschil niet terug te betalen en dus ook niet bang te zijn dat hij of zij meer geld verliest dan er is ingelegd.

 

#4 Advertenties moeten transparant zijn en mogen niet teveel lokken

Tot slot moeten brokers zich aan nieuwe regels houden wat betreft hun advertenties. Ze moeten transparant zijn door standaard risicowaarschuwingen te laten zien (zoals je ook ziet op deze website) en mogen niet zomaar bonussen in het vooruitzicht stellen om klanten te lokken. Beleggers moeten vooraf weten waar ze aan beginnen. Ook deze regel dient vooral ter bescherming van beleggers die nog niet veel ervaring hebben in het cfd handelen.

 

ESMA regels voor brokers

Voor brokers was het even aanpassen toen de nieuwe regels bekend werden. Er wordt door de ESMA streng gecontroleerd of brokers de regels naleven. Gebeurt dat niet, dan kan er een grote boete worden opgelegd.

 

ESMA regels voor jou als cfd belegger

De regels van de ESMA zijn vooral bedoeld om jou te beschermen tegen te grote risico’s. Dat weten de brokers en daarom houden ze zich grotendeels aan de nieuwe regels. Voor jou als belegger is het sinds deze regels zijn ingegaan een stuk veiliger en transparanter om in cfd te beleggen. De grootste voordelen van deze nieuwe regels behandelen we in de volgende alinea.

 

Voordelen van nieuwe cfd regels

De ESMA heeft haar best gedaan de brokers van cfd tradingplatformen aan regels te binden, zodat de belegger er gemak van ondervindt. De grootste voordelen van deze nieuwe regels zijn de volgende:

  • Het is niet meer mogelijk om een negatief saldo op je rekening te hebben. Dat betekent dat je ook niet bang hoeft te zijn meer te verliezen dat wat je op je rekening hebt gestort. Heb je een keer een dertiende maand over en wil je dit geld gebruiken om in cfd te handelen? Dan hoef je niet bang te zijn dat deze actie tot grote verliezen leidt die nog meer geld van je gaan vragen.
  • Risicowaarschuwingen bij de producten zijn duidelijk en transparant. Ze tellen vooral voor mensen die zich niet inlezen (en dus niet voor jou, aangezien je dit artikel leest) en zomaar beginnen aan cfd handel. Door de waarschuwingen weet iedere belegger dat er ook risico’s aan cfd beleggen hangen.

 

Kritiek

Toch is er ook wat kritiek te horen op de nieuwe regels. Het grootste kritiekpunt heeft te maken met handelen op marge.

Stel dat je met €100 en een hefboom van 1:100 voor € 10.000 aan crypto kocht en deze crypto zou met 2% stijgen, dan verdiende je maar liefst €200.

Die marges zijn niet meer, omdat de hefbomen verlaagt zijn.

Anderzijds wordt het risico op verlies ook uitgesloten. Want in het geval van de bovengenoemde crypto was een daling van slechts 1% (niet ongebruikelijk bij crypto) genoeg om je positie te sluiten.

 

Kansen voor cfd beleggers

Gelukkig zien de meeste cfd beleggers het zonnig in. Sterker nog: steeds meer mensen gaan in cfd beleggen omdat er vele kansen in zijn. Welke kansen zijn er dankzij de nieuwe regels om te profiteren van cfd beleggen?

 

#1 Cfd’s op cryptocurrencies

Vanwege de hoge volatiliteit (dagelijks stijgen of dalen ze met meerdere procenten per dag) zijn cryptocurrencies zeer populair en bieden ze volop kansen voor de cfd trader. Bekijk wel altijd goed waar je in investeert, lees analyses en houd zelf goed de actualiteiten en social media in de gaten.

 

#2 Cfd’s op aandelen

Steeds meer aandelen worden toegevoegd aan het lijstje van meest favoriete cfd beleggingen. Dat komt omdat grote bedrijven steviger in hun koersen komen te staan en schommelingen veel verschil kunnen maken.

 

#3 Cfd’s op goud

De goudprijs laat door de jaren heen altijd een stijgende lijn zien, maar schommelt wel. Deze schommeling bevindt zich op zo’n 1% en soms 2% per dag. Met een flinke hefboom van maximaal 1:20 is daar nog veel geld op te verdienen.

 

Kies voor Plus500

Wil je maximaal profiteren van de nieuwe ESMA-regels op het handelen in contract for difference? Open dan een gratis account bij Plus500. Plus500 is een erkende broker voor cfd’s die tal van beleggingsinstrumenten (waaronder cryptocurrencies, aandelen én goud) aanbiedt.

 

* Plus500CY Ltd geautoriseerd & gereguleerd door CySEC (#250/14)

** Het Plus500-platform is alleen geschikt voor ervaren handelaren. Hoewel Plus500 een zeer gebruiksvriendelijk platform is, zijn CFD’s “complexe financiële producten”. Daarmee is het platform is niet geschikt voor beginnende/onervaren handelaren.