Om je een compleet beeld te geven van hoe de handel in contract for difference werkt, gaan we een voorbeeld uitwerken. In dit voorbeeld vertellen we je wat er gebeurt bij winst, bij verlies, bij het gebruik van een hefboom en wat het verschil is met gewone aandeelhandel.

Zo leer jij cfd trading nog beter kennen en kun je voor jezelf afwegen of de voordelen van cfd trading afwegen tegen de nadelen.

In het voorbeeld gaan we € 600 eigen geld in een cfd voor Tesla stoppen.

Aandelen cfd met hefboom

Bij een aandelen cfd mag je een hefboom van maximaal 1:5 gebruiken. Dat houdt in dat we onze € 600 mogen vervijfvoudigen. We mogen dus voor € 3.000 in Tesla cfd’s steken.

 

Speculeren op short en long

Afhankelijk van je technische analyse, de media en actualiteiten ga je een contract for difference aan op winst (long) of verlies (short) van de koers van het aandeel. Lees je in de kranten dat Tesla onder vuur is komen te liggen? Dan zal de prijs kunnen gaan dalen. Lees je dat er in China veel interesse is in Tesla-motoren en dat de capaciteit van de fabrieken wordt opgeschroefd? Dan is er kans op winst.

In het voorbeeld zetten Wim en Hanneke ieder € 600 in tegen een hefboom van 1:5. Wim gaat voor long (winst) en Hanneke gaat voor short (verlies).

 

Afsluiten van het contract.

Op 1 oktober sluiten Wim en Hanneke ieder hun contract af. Dit doen ze via het cfd brokersplatform van Plus500. Wim koopt voor € 3.000 Tesla cfd’s op long en Hanneke koopt voor € 3.000 cfd’s op short.

Cfd voorbeeld: Tesla

Koersverloop

De koers van Tesla verloopt vervolgens als volgt. Er vindt in de dagen na de aanschaf een lichte daling plaats. Die daling is 2%. Wim verkoopt zijn cfd nog niet, want hij verwacht een verdere stijging. Hanneke had een stoploss ingesteld op 3% daling. Wanneer de prijs nog 1% zakt, wordt haar positie gesloten en heeft zij 3% verlies op haar investering van € 3.000. Dat is € 90. Van haar € 600 zou dan nog € 510 over zijn.

Wim heeft op dit moment 2% winst op € 3.000. Dat is € 60. Hij vindt dat te weinig en laat zijn positie open.

Dan gaat het snel. Door een nieuwe doorbraak stijgt de prijs ineens. Na een dag wordt de prijs zelfs hoger dan toen Wim en Hanneke hun positie openden. De koers stijgt en stijgt. Eerst 4%, dan 5% en zelfs 6% wordt aangetikt.

Hanneke zette in op long (stijging) en heeft nu 6% winst ten opzichte van haar investering. 6% van € 3.000 vindt zij mooi genoeg en ze sluit de cfd. Ze verdient op deze trade € 180.

Wim heeft zijn positie geen stoploss meegegeven en twijfelt als de koers 7% aantikt. Hij heeft nu al een verlies van € 210 en weet niet of hij dat verder op moet laten lopen. Bij 8% stijging besluit hij het zekere voor het onzekere te nemen. Hij verliest € 240 op zijn trade en houdt van € 600 slechts € 360 over.

 

Eindstand

Niets is zeker. Voor hetzelfde geld had de daling doorgezet en was Wim goed uit deze trade gekomen. Maar in eindstand heeft Hanneke op een goed moment verkocht. Ze had langer kunnen wachten en dan meer winst gehad (€ 240 in plaats van € 180), maar dat is van tevoren nooit te voorspellen. Hanneke speelde op safe en had een stoploss ingezet op 3% verlies. Dat had haar verlies op maximaal € 90 gezet.

Wim had geen stoploss. In het begin ging het dan ook goed met zijn cfd, tot er berichten naar buiten kwamen die het sentiment deden keren. Daardoor liepen zijn verliezen steeds verder op en besloot hij bij € 240 verlies pas zijn positie te sluiten.

 

Meer verliezen dan inleg?

Zou Wim meer hebben kunnen verliezen dan zijn inleg? Nee. Wanneer de koersstijging van Tesla door was gegaan, zou vanzelf het moment zijn gekomen dat Wim € 600 verlies zou leiden. Dat was bij 20% stijging het geval geweest (want 20% van € 3.000 is € 600.) Op dat moment zou zijn cfd automatisch gesloten worden. Hij was dan al zijn geld kwijt geweest, maar had geen schulden aangemaakt.