Crypto CFD’s zijn de jongste groep hefboomproducten. De handel van crypto CFD’s is erg populair onder jongere beleggers, omdat het de voordelen van cfd beleggen met cryptocurrencies combineert. In dit artikel leggen we je uit wat crypto CFD beleggen precies inhoudt.

Wat zijn cryptocurrencies?

Cryptocurrencies zijn digitale valuta, waarvan de Bitcoin verreweg de belangrijkste en meest bekende vorm is. Bitcoin is echter lang niet enige cryptovaluta meer. Andere cryptomunten, zoals Ethereum, Ripple, Stellar Lumens, Cardano en TRON zijn nog maar enkele van de duizenden beschikbare munten. Cryptogeld is dan ook erg geliefd om in te beleggen.

Om een idee te geven van hoe snel een cryptomunt kan stijgen, kijken we even naar de koers van Bitcoin. Die staat op het moment van schrijven rond de € 30.000. Een jaar daarvoor was dan nog slechts € 4.000 en enkele jaren terug kon je één pizza kopen voor honderden Bitcoins.

 

Volatiliteit

Kenmerk van cryptocurrencies is dat ze zeer volatiel zijn. Het is belangrijk hier voorzichtig mee om te gaan. Wie crypto’s koopt, loopt risico op verlies van het kapitaal. Datzelfde blijft gelden bij cfd’s. Wie een CFD afsluit, loopt risico zijn of haar inleg te verliezen.

Zorg daarom dat je kennis hebt genomen van de cryptocurrencies waarin je een cfd wil afsluiten. Lees de achtergrondinformatie goed door, maar richt je ook op signalen in de charts. Zo weet je welke sprongen in het verleden gemaakt zijn, al bieden die geen enkele garantie voor de toekomst.

 

Wat doen cryptocurrencies?

Cryptovaluta zijn digitale valuta. Het grote voordeel is dat ze gedecentraliseerd zijn. Dat betekent dat overheden en banken geen grip op het systeem kunnen krijgen (waarover veel discussies gaan), maar waardoor mensen met privacy kunnen bankieren. Cryptovaluta hebben een waarde. Deze waarde stoelt op de blockchain.

Blockchaintechnologie is een vak apart. Kort gezegd komt het er in de blockchain op neer dat een handeling in de blockchain steeds wordt vastgelegd in een nieuw block. Die blocks worden bijgehouden door miners. Dat zijn krachtige computers die met grote rekenkracht werken en de blockchain overzichtelijk, schoon, veilig en toegankelijk houden. Transacties op de blockchain voegen nieuwe blocks toe. Daarmee houdt de blockchain (en de waarde van de cryptomunt) zichzelf overeind.

 

Handelen in cryptocurrency

De eerder genoemde hoge volatiliteit op de cryptomarkt, maakt het dat beleggers het aantrekkelijk vinden in crypto te handelen. Je kunt winsten van tientallen procenten per dag boeken. Zeker als je kennis van zaken hebt. Daytraders maken hier dankbaar gebruik van.

Cryptocurrencies worden verkocht en gekocht op exchanges. Daar kun je de cryptomunten vervolgens in je wallet bewaren. Je kunt er ook voor kiezen ze over te zetten naar een cold wallet. Dat is een stukje hardware dat je los kunt koppelen van het internet. Door velen wordt dat als zeer veilig ervaren.

Een cfd op crypto sluit je niet af via deze exchanges. Daarvoor ga je naar een cfd broker die crypto in zijn aanbod heeft.

De meeste aanbieders bieden diverse cryptomunten aan om een cfd op af te sluiten, zoals Bitcoin, Ethereum, Cardano, Ripple, Stellar en Litecoin. Ook kun je een index van crypto’s afsluiten.

 

Crypto CFD

Een crypto CFD verschilt wezenlijk niets van andere CFD’s. Want of je nu cryptovaluta als onderliggend goed hebt, een grondstof, een aandelenpakket, een complete index of slechts één vreemde valuta: het idee blijft hetzelfde.

Je verwacht een stijging of daling en sluit een contract for difference af tegen een hefboom. Bijvoorbeeld een hefboom van 1:5 of 1:10.

In het geval je gelijk krijgt, keert de broker van je crypto CFD je het koersverschil in winst uit. Wanneer je geen gelijk krijgt, verlies je een deel van je inleg of je totale inleg (afhankelijk van de beweging van de koers).

Toch is het wel handig om te beseffen dat cryptocurrencies zeer volatiel zijn. De koersen schommelen voortdurend en kunnen in een dag tijd met honderden procenten afwijken. Het risico van een CFD blijft gelijk, maar het risico van cryptovaluta is wel groter dan het risico van bijvoorbeeld grondstoffen. Hierover lees je meer bij crypto CFD risico’s, verderop in het artikel.

 

Crypto CFD voorbeeld

Om je een nog beter idee te geven van hoe de handel in crypto CFD werkt, kijken we even naar een fictief plaatje. In een jaar tijd is de Bitcoin qua waarde met 700% gestegen. Als jij een jaar geleden voor € 100 Bitcoin had gekocht tegen een hefboom 1:5, had je feitelijk € 500 ingekocht. Deze € 500 zou een jaar later € 3.500 zijn waard geweest.

Kun je je voorstellen wat er in hetzelfde scenario was gebeurd met € 1.000 inleg?

 

Hoe werkt de crypto CFD handel?

Zodra je een account gepend hebt bij een broker, is het eenvoudig om een crypto CFD af te sluiten. Dit werkt hetzelfde als wanneer je een andere CFD zou hebben afgesloten, zoals grondstoffen, valuta of indexen.

Is CFD beleggen nieuw voor je? Dan adviseren we je met klem om eerst gebruik te maken van een zogenaamd demo-account. In dat demo-account leer je de werking van CFD’s kennen en kun je je geld niet verliezen, omdat je met fictief geld speelt. Wanneer je het handelen in de vingers hebt, kun je vanuit je demo-account zo met echt geld een contract afsluiten.

 

Voordelen van crypto CFD beleggen

Het is niet gek dat er door veel mensen gebruik wordt gemaakt van CFD’s op crypto, want er zijn veel voordelen aan. Hieronder zetten we de meest gehoorde voordelen voor je op een rij:

  • Dankzij de werking van een CFD met hefboom kun je met meer geld een CFD afsluiten dan je op je rekening hebt. Daarmee is het makkelijker om een grote investering te doen.
  • Bij een stijgende lijn krijg jij de voordelen van deze grote investering, want de hefboom zal zich ook uitkeren.
  • Omdat de waarde van een cryptocurrency aanzienlijk toe kan nemen, zijn er met CFD’s op cryptovaluta enorme winsten te boeken.
  • Cryptocurrencies zijn zeer volatiel en kunnen heel snel omhoog gaan of omlaag gaan. Je kan dus vrij snel een CFD afsluiten en weer ontbinden.
  • Ten opzichte van crypto exchanges heb je het voordeel dat je niet hoeft te betalen voor elke transactie die je doet. Ook hoef je niet bang te zijn dat je cryptocurrencies gestolen worden, want je hebt ze niet in je account (je sluit immers enkel een contract af over het koersverschil).
  • Maak je gebruik van de eerder genoemde demo? Dan is het grote voordeel dat je veilig het gevoel van CFD beleggen in crypto CFD’s in de vingers kunt krijgen, zonder dat je direct met echt geld speelt.
  • Wanneer je in CFD’s handelt, maak je gebruik van alle gemakken waarin de brokers voorzien. Deze brokers staan bekend om het bieden van een veilig en betrouwbaar, overzichtelijk handelsplatform. Je kunt je dus goed toeleggen op het handelen en niet op bijzaken.

 

Risico’s CFD crypto’s (de nadelen van CFD handel en cryptocurrencies)

Het is wel belangrijk om te beseffen dat er ook risico’s zijn aan de handel in CFD crypto’s. Zeker omdat cryptocurrencies van zichzelf al risicovolle producten zijn, is het heel goed om hier kennis van te nemen. We adviseren we je nogmaals om je goed in te lezen in de cryptocurrencies in welke je een CFD zou willen afsluiten. Ook adviseren we je om de koersbewegingen in de gaten te houden.

Andere nadelen en risico’s van de handel in crypto CFD zetten we hieronder voor je op een rijtje:

  • Contract for difference zijn een mooi product, maar ook een risicovol product. Als een afspraak eenmaal gemaakt is, kun je daar niet meer onderuit. Bij tegenvallende koersen kun je je volledige inleg verliezen. Zorg dus dat je weet hoe een contract for difference werkt. Gebruik bij voorkeur eerst een demo-account om te oefenen en het gevoel in de vingers te krijgen.
  • Cryptocurrencies zijn enorm volatiel. Anders dan aandelenbeurzen zijn ze altijd in beweging (en niet alleen tijdens de openingstijden van de beurs). De waarde van een crypto wordt bepaald door de onderliggende blockchain, maar ook door de hoeveelheid tokens die in omloop zijn en wat er over de munt gezegd wordt op social media (en door wie). Je hebt dit niet zelf in de hand. Ook al lijken de grafieken (charts) een bullish trend neer te zetten, met één tweetje kan iemand het tij dramatisch keren.

 

Kun je meer geld verliezen dan je inleg?

Door nieuwe regels van Europese financiële toezichthouders kun je niet meer geld verliezen dan het geld dat op je account staat. Uiteraard heb je wel geld nodig om een hefboom aan te gaan. Het verlies kan dus wel 100% je inleg zijn, maar niet meer dan dat.

 

Beginnen met CFD crypto?

Heb jij dit artikel helemaal gelezen en wil jij graag een crypto CFD afsluiten? Als je nog geen ervaring met CFD hebt, adviseren we je om een demo-account te openen. Via zo’n account kun je kennismaken met CFD trading en ervaar je zelf de voordelen en nadelen zonder dat je met echt geld aan de slag gaat.

Heb jij al ervaring met CFD, bijvoorbeeld in grondstoffen, vreemde valuta of indexen? Dan is het voor jou slechts een volgende stap om te beginnen met crypto CFD’s.