Als je eenmaal begonnen bent met contract for difference handelen, weet je als geen ander dat het snel kan gaan. Dat is zowel een voordeel als een nadeel. Bij winsten is er niets aan de hand, want die kunnen niet hard genoeg oplopen, maar verliezen willen we toch liever verhinderen. Gelukkig is er een manier om verliezen te beperken bij cfd traden: de stoploss. We vertellen je er graag meer over.

Voorbeeld: steeds meer verlies

Misschien ken je het wel: je hebt het idee dat je een goede analyse hebt gedaan en hebt op de prijs van graan een cfd afgesloten met een hefboom van 1:10. Je vermoedt dat de prijs van graan gaat stijgen en hebt een long positie aangenomen. Op je brokersaccount staat € 2.000 en je hebt voor € 20.000 in graan cfd’s gestoken.

Maar helaas gaat het niet goed. Door een overschot aan graan en weinig vraag daalt de prijs hard. Je ziet dat de prijs in eerste instantie al 2% afneemt. Dit kost je 2% over € 20.000 (dus € 400). Je brokersaccount is nu nog maar € 2.000 – € 400 = € 1.600 waard.

Met lede ogen zie je het verlies verder toenemen. 2% wordt 3% (-€600) en 4% (-€800). Je twijfelt of je moet verkopen, want de prijs kan ook weer gaan stijgen. Bij 5% verlies je al de helft van het geld op je brokersrekening en je wil verder verlies voorkomen. Bij 6% verlies sluit je de positie en ben je maar liefst € 1.200 verloren op de cfd voor graan.

Het is herkenbaar voor veel cfd traders. Want winst zien we wel zitten en dan kan het niet snel genoeg gaan. Maar op verlies zouden we ons beter moeten voorbereiden.

 

Voorbereiden op verlies

Je kunt je verlies beperken. Door een stoploss in te zetten kun je zelf bepalen hoeveel verlies je wilt nemen. In het voorbeeld had de stoploss op 3% kunnen staan. In dat geval was de positie automatisch gesloten en het contract for difference beëindigd. Het verlies was dan weliswaar € 600 geweest (niet leuk), maar wel binnen de perken gebleven. Daarmee was een verder verlies (in dit geval van € 1.200) voorkomen. Uiteraard had een stoploss ook al op 2% of zelfs 1% verlies kunnen staan.

 

Risico bij stoploss

Het enige grote risico bij een stoploss is dat bij een snelle stoploss (van 1% of 2%) een positie voortijdig wordt beëindigd. Koersen kunnen zich namelijk herpakken. 1% of 2% verlies kan uiteindelijk ook weer keren in 1% of 2% winst. Als je dan een stoploss hebt staan op 2% verlies, stopt je positie op dat moment en profiteer je verder niet mee van winsten.

 

Hoeveel verlies is aanvaardbaar?

Wil je optimaal profiteren van een stoploss? Bedenk je dan altijd hoeveel verlies je maximaal wilt aanvaarden? Hoe goed je voorbereiding ook was, hoe goed je een instrument ook hebt geanalyseerd… Niets is zeker.

Bereid je dus ook voor op verlies. Een aantal richtlijnen om dat verlies te bepalen zijn de volgende:

  • Hoeveel winst heb je al gemaakt?
  • Hoeveel verlies ben je maximaal bereid te nemen?
  • Wat is er nodig om een bepaald verlies weer te boven te komen?
  • In welke mate wil je risico nemen?

Het te nemen verlies is persoonlijk. Het hangt af van het risico dat je wil nemen, de stress die je wil ervaren, het geld dat je tot je beschikking hebt en de doelen die je voor jezelf gesteld hebt. Wees echter altijd eerlijk naar jezelf en stel realistische eisen.

 

Stoploss toepassen in een demo

Wil jij ervaren hoe het is om te traden met een stoploss? Open dan vandaag nog een gratis demo-account en ga aan de slag met traden. Stel je stoploss in en zie wat er gebeurt. Kom je er achter dat je posities eigenlijk te snel worden gesloten? Stel je stoploss dan bij.

Door een stoploss in de vingers te krijgen kun je aardig wat damage control uitoefenen en daarmee nog meer succes boeken bij cfd trading.