Contract for difference, kortweg CFD, is een vorm van beleggen die steeds populairder wordt. Een contract for difference kent echter ook veel risico. Daarom is het verstandig goed op de hoogte te zijn. In dit artikel vertellen we je wat cfd’s zijn, geven we je voorbeelden van hoe cfd’s werken en vertellen we je de voordelen en nadelen van contracts for difference.

Aan het einde van dit artikel kun jij antwoord geven op de volgende vragen:

 • Wat zijn cfd’s?
 • Hoe werken cfd’s?
 • Wat zijn de voordelen en nadelen aan cfd’s?
 • Welke riscico’s kent een cfd?

Zo kun jij bepalen of cfd beleggen voor jou is weggelegd. Zo ja, dan bieden we je een mooi en gratis demo-account. Daar kun je met fictief geld zien wat er zou gebeuren als jij in cfd’s gaat handelen.

Wat is een contract for difference?

Om je uit te leggen wat een contract for difference is, behandelen we in dit kopje meerdere onderdelen. We bespreken eerst de betekenis CFD met je en geven je daarna een uitleg van hoe cfd’s werken.

CFD betekenis

De betekenis van CFD is ‘contract for difference’. In het Nederlands komt dat neer op ‘contract voor verschil’. We hebben het dan over een contract voor koersverschil. In dit contract leg je een afspraak vast met je broker. Denk je dat de waarde van een onderliggend instrument (aandeel, grondstof, index, lees hierover meer bij ‘Wat zijn cfd’s’) gaat stijgen of juist gaat dalen? Dan kun je daar een contract op afsluiten. Krijg je gelijk, dan verdien je hier geld mee. Krijg je geen gelijk, dan verlies je (een deel van) je inleg.

CFD uitleg werkwijze

Op de beurs koop je aandelen en daarvan hoop je dat de prijs gaat stijgen. Toen contract for differences eind jaren tachtig op de markt kwamen, brachten ze veel teweeg. Want ineens was het ook mogelijk om in te zetten op een daling van de koers.

Je kunt met een cfd een afspraak maken met de broker. Denk je dat de prijs van aandeel X gaat stijgen? Dan sluit je een ‘long’ contract af. Bij stijging keert de broker geld aan je uit. Denk je echter dat de prijs van aandeel X gaat dalen? Dan sluit je een ‘short’ contract af en zal de broker je betalen bij daling.

Krijg je geen gelijk? Dan ben je een deel van je inleg of je hele inleg kwijt aan de broker. Cfd’s zijn erg populair bij beleggers, omdat het mogelijk is met een hefboom te beleggen. Dit wordt uitgelegd bij Contract for difference en hefboom.

Wat zijn CFD’s?

Om antwoord te geven op de vraag ‘Wat zijn Cfd’s’ kijken we terug naar de prijsafspraak die je in een contract maakt. Bij long ga je uit van stijgende koersen, bij short van dalende koersen. Je kunt deze cfd’s afsluiten op alle denkbare beleggingsinstrumenten, zoals:

 • Aandelen
 • Grondstoffen
 • Cryptocurrency
 • ETF’s
 • Complete indexen
 • Valuta

De contracten krijg je niet op papier. Daar zijn hele handige programma’s voor. Hier selecteer je een contract, bepaal je de looptijd en voorwaarden en incasseer je je winst of neem je je verlies. Dat gebeurt allemaal automatisch. We raden je aan om eerst kennis te nemen van hoe cfd beleggen werkt, door het openen van een demo-account.

 

Waarom willen mensen CFD beleggen?

CFD handel is met name populair omdat je in kunt spelen op bewegingen op de beurs, ook als die bewegingen naar beneden neigen. Je kunt namelijk speculeren op dalende koersen. Vooral beleggers die vermoeden dat bepaalde prijzen gaan zaken, gebruiken een cfd om op die koersverschillen te speculeren.

Een andere reden dat mensen in cfd beleggen is dat het met een hefboom kan. Je hoeft maar een deel van het geld op je account te hebben om toch met een factor (hefboom) te werken. Hoe dat werkt lees je bij ‘Contract for difference en hefboom’.

Om je een duidelijker idee te geven van wat een cfd is, geven we hieronder een voorbeeld.

 

CFD voorbeeld

Stel dat je het nieuws goed volgt en vermoed dat de koers van een aandeel ABN Amro gaat stijgen. Je sluit een contract op de ‘long’ positie, want je vermoedt een stijging. De koers is € 9,92 en je koopt een cfd op 10 aandelen. Daarvoor betaal je dan 10 maal € 9,92.

De koers stijgt inderdaad met 2%. Dat vind je mooi en je verkoopt voor € 10,12 je aandelen. Dat maakt een winst van € 0,20 per aandeel en dus € 2 in totaal.

Op zich is dit al heel leuk, zeker als je meer aandelen had gekocht. Bij 100 aandelen had je een winst van € 20 gehad.

Een groot voordeel van cfd beleggen is dat je met een hefboom kunt beleggen. Dat betekent dat je meer geld in kunt leggen dan je op je account hebt staan. De werking van cfd hefboomproducten leggen we hieronder aan je uit.

 

Contract for difference en hefboom

Hefboomproducten zijn een speciale categorie in het beleggen. Ze zorgen voor meer ruimte voor de belegger, maar nemen ook meer risico met zich mee. Op de risico’s van cfd beleggen komen we straks terug. Eerst leggen we uit wat het is.

Een hefboom (leverage) betekent dat je met je inleg een veelvoud daarvan kunt beleggen. Stel dat je € 100 tot je beschikking hebt. Met een hefboom 1:2 is jouw € 100 dan te gebruiken om voor € 200 een contract af te sluiten.

Een hefboom van 1:5 maakt dat je € 500 mag beleggen en er zijn ook hefbomen van 1:10 en 1:20 (respectievelijk kun je met € 100 dan dus € 1.000 of € 2.000 inleggen).

Wie cfd handelen goed in de vingers heeft, kan hier winst mee maken. Wie cfd beleggen niet in de vingers heeft en ook geen geluk heeft, kan zijn inleg verliezen.

In het voorbeeld hieronder bespreken we de werking van een cfd hefboom.

 

Voorbeeld CFD hefboom

Bij het voorbeeld van de hefboom in je contract for difference gebruiken we hetzelfde aandeel van ABN Amro voor € 9,92. Je besluit € 100 in te leggen in een hefboom van 1:10. Je mag dus voor € 1.000 cfd’s kopen. Dat betekent dat je 100 aandelen van € 9,92 kunt kopen voor in totaal € 992.

Je krijgt gelijk en de prijs stijgt met 2% Een aandeel is nu € 10,12 waard. Het waardeverschil is € 0,20 per aandeel. Jij krijgt van de broker 100 x deze € 0,20 uitbetaald en verdient dus € 20.

Hoewel de waarde van het aandeel slechts met 2% steeg, heb je dankzij een contract for difference een winst van 20% op je inleg van € 100.

Je snapt dat hoe hoger je inleg en hoe hoger je hefboom zijn, hoe hoger de winsten zijn. Helaas mag je verlies niet uitsluiten. Want wat zou er gebeurd zijn als het aandeel niet was gestegen, maar gedaald? Lees daarover bij het stukje ‘cfd risico’.

 

Voordelen van contract for difference

Toen contracts for difference eind jaren tachtig op de markt kwamen, zorgden ze voor veel nieuwe mogelijkheden. Tegenwoordig worden ze volop verhandeld door experts en beginners. Wat zijn nu de grootste voordelen van een contract for differences?

 • CFD handelen is een vorm van beleggen, waarbij je kunt speculeren op stijgingen en dalingen. Je bepaalt zelf waar je op speculeert, gebaseerd op je inzicht en de ontwikkelingen in de wereld.
 • Je kunt met cfd beleggen een hefboom gebruiken en meer geld in je cfd stoppen dan je in je account hebt.
 • Door de hefbomen bij cfd handel kun je ook speculeren op kleine koersverschillen.
 • CFD beleggen doe je eenvoudig vanuit huis dankzij goede software die je in een paar klikken een contract aan laten gaan.
 • Wat het klimaat op de beurs ook is, met cfd beleggen kun je altijd beleggen. Of de prijzen nu stijgen of dalen. Je kunt handelen naar je eigen inzicht.

 

Nadelen van contract for difference

Nadelen van cfd beleggen zijn er natuurlijk ook. Zoals bij elke vorm van beleggen is er risico op verlies. Dat risico wordt vergroot door de hefboomwerking. Maar hoe zit dat nu precies? Kun je meer geld verliezen dan je inleg? Of is er een bodem?

 

CFD risico: hoeveel  geld kun je verliezen?

Lange tijd was het zo dat je met een cfd constructie ook meer geld kon verliezen dan je had ingelegd. Strengere maatregelen door Europese financiële toezichthouders hebben dit aan banden gelegd. Je kunt nog steeds veel geld verliezen met cfd (net als met beleggen), maar het risico wordt wel beperkt door een margin call. Zodra het geld dat je in je account hebt staan op is, wordt het contract ontbonden. Je verliest dan al het geld dat je nog in je account hebt, maar zult niet rood komen te staan.

Bijvoorbeeld: Je sluit een short contract af op de olieprijzen, omdat je vermoedt dat die gaan dalen. Voor € 100 en een hefboom van 1:10 koop je voor € 1.000 een cfd voor olie. Maar door een ongeluk op zee slaan vaten olie overboord en nemen de prijzen ineens toe. De prijs van olie loopt op met 12%.

Dat betekent dat jouw cfd niet klopt. 12% op € 1.000 maakt een koersverschil van € 120. Dat heb jij niet. Bij € 100 wordt het contract ontbonden en ben jij € 100 kwijt.

 

CFD risico beperken

Net als bij gewoon beleggen kun je de risico’s bij je contract for difference wel beperken. Je kunt een ‘stop loss’ instellen. Daarmee voorkom je dat je tot de bodem van je inleg gaat en kun je tijdig je verlies nemen. Dat is niet leuk, maar voorkomt wel grotere verliezen.

 

Gratis oefenen met een demo-account

Een contract for difference is een mooi beleggingsproduct dat wel enige kennis vereist. In dit artikel hebben we je antwoord gegeven op vragen als ‘Wat is een CFD?’, ‘Wat zijn de voordelen van CFD handelen’ en ‘Welke risico’s zijn er?’. Je weet ook hoe een CFD – met hefboom – werkt en wat het kan doen voor je.

Nu is het nooit verstandig om zomaar te gaan beginnen met contract for difference. Gelukkig zijn er demo-accounts aan te maken. Binnen een demo-account krijg je toegang tot alle cfd’s, maar beleg je niet met echt geld. Je krijgt fictief geld en kunt dat gebruiken om cfd’s af te sluiten. Zodra je het gevoel in de vingers hebt, kun je besluiten om met echt geld contracts for difference af te sluiten.

 

CFD tip: Plus500

Plus500 biedt een uitgebreid demo-account aan. Mocht het demo-account je bevallen, kun je moeiteloos met echt geld cfd gaan beleggen.

 

* Plus500CY Ltd geautoriseerd & gereguleerd door CySEC (#250/14)

** Het Plus500-platform is alleen geschikt voor ervaren handelaren. Hoewel Plus500 een zeer gebruiksvriendelijk platform is, zijn CFD’s “complexe financiële producten”. Daarmee is het platform is niet geschikt voor beginnende/onervaren handelaren.